Piata constructiilor merge pe dinti de fierastrau

Interviu AS_ZF_505x284px

Andrei Sulyok, directorul general Lindab Romania, a acordat un interviu in exclusivitate pentru Ziarul Financiar. Interviul in totalitate este redat mai jos.

Andrei Sulyok, directorul general al producatorului de sisteme metalice si de ventilatie Lindab Romania, subsidiara locala a grupului suedez Lindab, spune ca piata constructiilor, evaluata anual la circa 9-10 miliarde de euro, nu va inregistra in 2015 fluctuatii majore comparativ cu 2014.

„In piata constructiilor, cresterile care se vor intampla in anii viitori nu vor depasi 5-10% anual, pentru ca totul se deruleaza ca niste dinti de fierastrau. Au fost segmente care au crescut si segmente care au scazut, totul s-a compensat intr-un anume fel“, afirma Sulyok. Aceasta tendinta, prin care unele domenii din constructii au crescut, iar altele au inregistrat un declin, a fost vizibila inclusiv anul acesta: in primele noua luni, lucrarile de constructii ingineresti (de infrastructura) au scazut cu 28%, in timp ce rezidentialul a inregistrat un plus de aproape 34%, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Cu toate acestea, lucrarile de constructii au inregistrat, in ansamblu, un declin de 11,7%, fara a avea, astfel, o contributie la avansul PIB de 2,8% din primele noua luni.

Sulyok afirma ca un element-cheie in stimularea cresterii economice in Romania este finalizarea investitiilor in infrastructura de transport. „Este simplu: orice investitor care isi propune sa produca sau sa exporte din Romania se uita mai intai la infrastructura. Daca nu o gaseste, se uita catre alte tari. Romania nu e singura tara pe harta Europei unde poti produce ieftin. Mai exista tari precum Slovacia sau Polonia. Chiar si Bulgaria vine din urma la capitolul infrastructura“, afirma Sulyok. Romania se numara printre codasii Europei la capitolul infrastructura de transport, in conditiile in care are doar 644 kilometri de autostrazi, iar trenurile de calatori circula in medie cu 45 km/h, iar cele de marfa cu 23 km/h.

„O problema in piata de constructii anul acesta a fost intarzierea platilor catre antreprenori generali, care a produs un efect in lant, care s-a propagat pana la furnizori“, afirma Sulyok. El adauga ca o alta problema a fost absorbtia fondurilor europene, in special pe infrastructura, care nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor. Romania a atras pana la finalul lunii octombrie putin peste 38% din cele 19,2 mld. euro pe care le are la dis­pozitie de la Bruxelles in perioada 2007-2013. Pe POS-T, programul operational de infrastructura de trans­port, gradul absorbtiei ajunsese la 31 octombrie la 36,5% din totalul de 4,4 mld. euro alocate pentru aceeasi perioada.

Pe de alta parte, Sulyok mai spune ca in 2014 numarul insolventelor s-a stabilizat dupa ce anii trecuti acest fenomen a dat peste cap intregul sector de constructii. „Pe noi nu ne-au afectat puternic aceste in-solvente din piata, pentru ca avem un control strict al clientilor, verificam atat distribuitorii, cat si antre­prenorii generali cu care lucram. Suntem mai selectivi in privinta clientilor inca din 2009, ceea ce ne-a ajutat sa avem pierderi de sub 1% din totalul cifrei de afaceri din cauza neincasarilor de la clienti.“

Lindab SRL, care a inregistrat in 2013 o cifra de afaceri de circa 16 milioane de euro, si-a majorat rulajul cu 15,6% in primele noua luni ale anului acesta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar Sulyok spera ca acelasi ritm de crestere sa se mentina pana la sfarsitul anului.

„Cresterea se datoreaza in special faptului ca am pus accent pe sprijinul acordat distribuitorilor in domeniul vanzarii consultative. Practic, avem 33-34 de agenti consultativi, dedicati vanzarii produselor Lindab, in special pe rezidential“, afirma Sulyok. Vanzarile de tigla metalica au cea mai importanta pondere in portofoliul Lindab, acestea generand aproape 31% din cifra de afaceri din primele noua luni ale anului.

Compania are 92 de angajati si realizeaza exporturi in Republica Moldova si Bulgaria, acestea urmand sa genereze sub 5% din cifra de afaceri de anul acesta. Suedezii detin in Romania o unitate de productie la Stefanestii de Jos, judetul Ilfov si una la Floresti, in judetul Cluj.

Daca in ceea ce priveste piata locala de acoperisuri, unul dintre principalele domenii in care activeaza Lindab, Sulyok mizeaza pe o stagnare in 2014, in schimb pe segmentul de constructii industriale, managerul Lindab afirma ca anul a debutat cu o crestere, insa dupa primele sase luni a existat „o frana puternica, abrupta in acest sector“.

Concernul suedez Lindab a fost fondat in 1959 si este prezent in 32 de tari. Grupul are peste 4.300 de angajati si a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 6,5 miliarde de coroane suedeze (720 de milioane de euro).