Cazinoul din Cluj Napoca

Lucrare desavarsita la Cazinoul din parcul central din Cluj Napoca, unde Lindab livrat peste 2000 mp de tabla de Cupru pentru faltuit.

Cladirea Cazinoului a fost construita in anul 1897 de catre arhitectul Pakei Lajos pentru a gazdui Cazinoul din Cluj iar spatiul si-a pastrat aceeasi functie pana in 1918. Pana in anul 1925, aici a functionat un muzeu etnografic. „Epoca de aur” a cladirii a inceput in 1925, cand in cladirea fostului Cazino si-a deschis portile Scoala de Arte Frumoase. Aici au predat unii dintre cei mai notorii profesori din tara, printre care Aurel Ciupe, Alexandru Pop si Romul Ladea, carora le-au fost studenti generatii de artisti clujeni. Din pacate, aceasta s-a desfiintat in anii ’30 si cursurile s-au mutat la Bucureşti. „Scoala de Arte Frumoase a fost un simbol al Clujului, a completat destinul cultural al orasului”, a afirmat istoricul Vasile Lechintan.
Adrian Borda, arhitectul proiectului, a lucrat la plansele de restaurare dupa ce a consultat planurile originale si fotografii ale vremii, si a reusit sa readuca aerul elevat si elegant pe care cladirea l-a avut cand a fost construita, de arhitectul clujean Pakei Lajos. Cladirea cazinoului a ramas alba, iar acoperisul a fost imbracat in tabla de cupru de la Lindab. De asemenea, au fost redeschise toate porticurile de pe margine iar sala centrala a revenit la forma ei initiala.
Lucrarile de renovare a acoperisului cladirii au fost gestionate de GEO Construct, partener Lindab in Cluj Napoca. „Impreuna cu Lindab, am avut privilegiul sa participam la alegerea solutiei tehnice pentru acoperis.”, spune Gheorghe Ricean, GEO Construct. „Avem intotdeauna incredere cand colaboram cu Lindab si aceasta livrare de peste 10 tone de cupru este inca o dovada a profesionalismului echipei Lindab. Avand in vedere experienta comuna, am gestionat foarte bine lucrarile de renovare a acoperisului si am primit tot sprijinul Lindab.”, afirma domnul Ricean.
Suntem convinsi ca, in forma actuala, Cazinoul a redevenit simbolul orasului Cluj Napoca si suntem mandri ca am contribuit la reabilitarea acestui monument istoric.