Acoperis din tigle metalice Nordic 400, Baia Mare

Gandita initial ca si casa de vacanta, locatia din Baia Sprie a devenit in cele din urma locuinta permanenta pentru familia Rosca. Toate materialele au fost alese cu mare atentie, inclusiv sistemul de acoperis Lindab.

Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le faci in viata pentru a fi un om implinit este sa construiesti o casa. Si daca ai sansa sa o faci exact asa cum iti doresti, atunci esti cu adevarat multumit. Suntem asadar convinsi ca familia beneficiara este incantata de rezultatul muncii lor, gandindu-ne numai ca aspectele de arhitectura au apartinut in intregime domnului arhitect Rosca.

Cu deosebita atentie la detalii, beneficiarii au inteles importanta unui acoperis de calitate, montat perfect si au ales sistemul de acoperis Lindab format din tigle metalica Nordic 400, culoare rosu inchis si jgheaburi si burlane asortate. Durata de viata a acestuia este de 50 de ani, astfel incat au scapat de griji cel putin din acest punct de vedere.

Declaratia Arh. Petre Rosca:

“De cele mai multe ori dorim sa realizam constructii care sa prezinte o imagine de lucru nou, de proaspat, de ceva nemaivazut….

De aceasta data, gandul care a stat la baza realizarii proiectului si care se numeste de un timp incoace “concept”, a fost legat de necesitatea integrarii volumului construit in contextul natural (in asa fel incat doar sa simti ca acolo s-a cladit ceva), sa folosesc in mare parte mobilierul pe care il aveam mostenire de familie, sa asigure functional traiul pentru 5 persoane si mai ales sa nu arate ca un obiect nou, ca “scos din cutie”.

Astfel a rezultat un volum jucat pe doua niveluri, cu un parter dezvoltat care sa cuprinda majoritatea functiunilor solicitate in activitatile zilnice. Etajul minimal adaposteste doua camere si doua grupuri sanitare.

Intentia de a realiza o imagine “de vechi” m-a facut sa utilizez materiale de finisaj cu tenta antichizata, cum este caramida de placaj recuperata din demolari, tamplarie executata din lemn si piatra. Aceste materiale de finisaj le-am folosit atat la interior cat si la exterior cu mici elemente de contrast in cazul folosirii unor obiecte de mobilier care sa realizeze un contrast cu ambianta interioara.

Sistemul de iluminat interior al spatiului din parter este de asemenea in contrast cu elementele vechi de moblier, prin folosirea unor lampi cu lumina indirecta.

La exterior, am incercat sa intercalez tipurile de materiale folosite in asa fel incat totul sa dea impresia ca aceasta casa este pe acest loc dintotdeauna.”